Volg ons !
 
 
 
Home
 
Onze hondjes
 
Puppies
 
Opleiding
 
Foto's
 
Info
Info
 
LAND VAN HERKOMST: België.
De aard van de Mechelaar is moedig,oplettend,werkwillig,gehecht aan eigen mensen waaks en temperamentvol.De Mechelse Herder is een werkhond,die uitblinkt in het verdedigen van zijn baas en diens eigendommen.Hij is ongevoelig voor slecht weer en is bijzonder graag buiten,zijn lichaamsbeweging moet hier uiteraard op afgestemd zijn.De Mechelaar beweegt zich met gratie, is een onvermoeibare werker en laat zich voor ieder doel africhten.Hij moet met een vaste,maar zachte hand aangepakt worden

GROEPSINDELING F.C.I.:
Groep 1: Herders- en veedrijvershonden

HOOFD:
Hoog gedragen. De schedel en de snuit zijn ongeveer even lang, met ten hoogste een klein verschil ten voordele van de snuit.

Stop: matig.

Neus: zwart.

Snuit:
middelmatig lang en goed gebeiteld onder de ogen.Snuitlengte van 12,5 tot 13 cm.

Lippen:
goed aangesloten en sterk gepigmenteerd.

gebit:
sterke en witte tanden met liefst een schaargebit, een tanggebit mag echter ook. Het gebit van de Belgische herdershond bestaat,als het volledig is uit 42 tanden en kiezen . Het ontbreken van twee premolaren (2 P1) wordt geduld en de molaren 3 (M3) worden niet in aanmerking genomen.

Ogen:amandelvormig en donker.

Oren: eerder klein, hoog aangezet en rechtopstaand

Rug: recht, kort en goed gespierd.

Kruis: mag slechts zeer licht hellend zijn.

STAART:
goed ingeplant, minstens tot aan de sprong doch bij voorkeur verder reikend; in rust hangend gedragen en in actie meer opgeheven, doch niet hoger dan horizontaal gedragen, zonder ooit een haak of een afbuiging te vormen.

voeten:
kattenvoeten; tenen gesloten en de nagels donker,wolfsklauwen aan de achterpoten zijn niet gewenst

GANGWERK:
De gang is levendig en ongebonden en bestrijkt de grootst mogelijke afstand.De Belgische herder is steeds in beweging en schijnt onvermoeibaar te zijn. VACHT de beharing moet altijd dicht zijn, goed aanliggend, van een goede textuur en samen met de wollige ondervacht een uitstekende beschutting vormen. VACHTKLEUREN:

Masker:
bij de Mechelse herders moet het masker de neiging hebben de boven- en de onderlippen, de mondhoeken en de oogleden te omvatten in één enkele zwarte zone. Voor het masker wordt een strikt minimum van acht zichtbare pigmentatiepunten bepaald: de beide oren, de beide bovenste oogleden en de beide boven- en onderlippen, die zwart moeten zijn.

Zwart-gevlamd (charbonné):
bij de Mechelse herders betekent zwart-gevlamd dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. Dit zwart is in ieder geval ‘gevlamd’ en mag zich noch als grote platen, noch als echte strepen (stroming) vertonen. De Mechelse Herder is uitsluitend vaalros zwart-gevlamd (fauve-charbonné), met zwart masker. Een weinig wit op de voorborst en de tenen wordt geduld.De verzorging van de kortharige Mechelaar vergt niet veel tijd.Men hoeft niet bang te zijn dat het haar in de knoop gaat of gaat klitten.Het grootste deel van het jaar is een regelmatige borstelbeurt met een stevige kortharige borstel of een borstelhandschoen ruimschoots voldoende om de losse haren en vuil te verwijderen.

Schofthoogte: de gewenste hoogte is gemiddeld

  • 62 cm voor de reuen,
  • 58 cm voor de teven.

Afwijkingen: naar onder tot 2 cm, naar boven tot 4 cm.

Gewicht:

  • reuen ongeveer 25-30 kg,
  • teven ongeveer 19-25 kg.

Lichaamsmaten:
gemiddelde verhoudingen bij een Belgische Herder ,reu,van 62 cm schouderhoogte.

Schofthoogte:62 cm.

Borsthoogte:31 cm.

Van de grond naar de onderkant van de borst:31 cm.

Ruglengte(vanaf de schoft tot aan het kruis):41 cm.

Lengte van het lijf(vanaf de schouder tot aan het einde van het heupbeen): 62 cm.

  • Hoofdlengte: 25 cm.
  • Snuitlengte: 12,5 à 13 cm.

FOUTEN:
Elke afwijking van het bovengenoemde moet als een fout beschouwd worden, die bestraft wordt naargelang de ernst ervan. Algemeen voorkomen: plomp, zonder elegantie; te licht of te tenger; langer dan hoog, inschrijfbaar in een rechthoek.

Hoofd:
zwaar, te krachtig, zonder parallellisme, onvoldoende gebeiteld ,voorhoofd te rond; stop te uitgesproken of te vlak; snuit te kort of geknepen; ramsneus.

Neuspunt, lippen, oogleden: sporen van pigmentverlies.

Gebit:
onregelmatige inplanting van snijtanden. Zware fout: het ontbreken van één snijtand (1 I), één premolaar 2 (1 P2), één premolaar 3 (1 P3), of van drie premolaren 1 (3 P1).

Ogen: licht, rond.

Oren: groot, lang, te brede aanzet, laag ingeplant.

Hals: tenger; kort of diepliggend.

Bovenbelijning: rug en/of lendenen lang, zwak, doorgezakt of gewelfd.

Kruis: te hellend, overbouwd.

Staart: te lage aanzet; te hoog gedragen, een haak vormend, afbuigend.

Ledematen:
te licht of te zwaar van bot; slechte standen, zwakke polsen, van voren (b.v. naar binnen of naar buiten gekeerde voetenstand, uitgedraaide ellebogen, enz.) of van achteren (b.v. achterbenen te nauw,koehakkig)

Voeten:lange tenen, spreidtenen.

Gangwerk:
nauwe beweging, te korte paslengte, te weinig stuwing, steppende gang .

Vacht:
onvoldoende ondervacht,haar wollig, gegolfd of gekruld; haar onvoldoende lang.
het zwart-gevlamd onvoldoende of overmatig aanwezig of in platen over het lichaam verdeeld, onvoldoende masker.

DISKWALIFICERENDE FOUTEN:

Karakter: agressieve of angstige honden.

Algemeen voorkomen: afwezigheid van rastype.

Gebit:
boven-voorbijter; onder-voorbijter, zelfs zonder verlies van contact (omgekeerd schaargebit); kruisgebit; ontbreken van een hoektand (1 C), een scheurkies boven (1 P4) of onder (1 M1), een molaar (1 M1 of 1 M2, uitgenomen M3), een premolaar 3 (1 P3) plus een andere tand, of in totaal drie tanden (uitgenomen de premolaren 1) of meer.

Neuspunt, lippen, oogleden: sterk gedepigmenteerd.

Oren: hangend

Staart: afwezig of afgekort, opgerold.

Vacht: afwezigheid van onderwol.

Kleur:
uitgebreide witte aftekeningen op de voorborst, zeker wanneer deze doorlopen tot aan de hals,witte vlekken elders dan aan de voorborst en de tenen, afwezigheid van masker, evenals een snuit die lichter gekleurd is dan het geheel van de vacht(omgekeerd masker).

Schofthoogte:
buiten de opgelegde grenzen.
Monorchide of cryptorchide reuen

 
 
 
 
 
 
     
     
     
 
Kennel ‘Of the Loving Dols’ - Sonja Van Droogenbroeck - HK 10402969
9950 Steenhuize (nabij Geraardsbergen)
steeds op afspraak aub - tel. +32 486 63 61 51
e-mail:vandroogenbroeck.sonja@gmail.com